Sosyal Medya

Dünya

Çin’i Nazi Almanyası’na benzetti

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, Japonya’da yaptığı konuşmada Çin’i Güney Çin Denizi üzerindeki taleplerinden dolayı eleştirdi. Çin’i Nazi Almanyası’na benzeten Aquino, ABD’ye çağrıda bulundu.



Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’nde tartışmalı bölgeler üzerinde hak iddia etmesi bölge ülkelerinin tepkisinin çekmeye devam ediyor. Japonya’da konuÅŸan Filipinler Devlet BaÅŸkanı Benigno Aquino, dünya kamuoyunun Çin’e daha fazla göz yummaması gerektiÄŸini söyledi. Çin'in faaliyet alanı hakkında endiÅŸelerini dile getiren Aquino, “EÄŸer bir boÅŸluk varsa ve dünyanın süper gücü olan ABD ‘Biz ilgilenmiyoruz’ derse, o zaman diÄŸer ülkelerin isteklerinin önünde bir engel yok demektir. Tarihle amatör olarak ilgileniyorum. Almanya’nın diÄŸer Avrupa devletlerinin tepkisinin ölçmek için uluslararası sularda denemelerde bulunduÄŸunu hatırladım” dedi.

'Eğer birileri Hitler'i durdursaydı'

Aquino, Nazi Almanyası Çekoslovakya’yı tamamen iÅŸgal edene kadar hiçbir ülkenin eyleme geçmediÄŸini söyledi. “EÄŸer birileri Hitler’e o zaman dur deseydi ya da onu durdursaydı, Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan kaçınabilirdik” diye konuÅŸtu.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama Pazartesi günü, Güney Çin Denizi’ndeki gerginliÄŸin azaltılması için çaÄŸrıda bulunmuÅŸtu. Obama, baÅŸta Çin olmak üzere bölgedeki devletleri hukuka uymaları yönünde uyarmıştı.

Çin ise egemenliÄŸinden kaynaklanan hakları kullanacağını ve kendi topraklarında ileri karakollar yapmaya devam edeceÄŸini belirtiyor.

Çin'in Güney Çin Denizi'nde Spratly Adaları'ndaki yedi kayalık üzerinde hak iddia etmesi, burası üzerinde hak iddia eden diÄŸer ülkeleri de alarma geçirmiÅŸti. Bu bölge yeraltı kaynakları, özellikle de petrol yatakları bakımından zengin ve dünyanın en önemli ikinci ticaret rotası üzerinde bulunuyor.

Çin neredeyse Güney Çin Denizi'nin tamamında hak iddia ediyor. Ancak Vietnam, Filipinler, Malezya, Brunei ve Tayvan gibi bölge ülkeleri denizdeki bazı küçük adaların kendilerinin olduÄŸunu belirtiyor.

ABD ve Japonya ise Çin ile DoÄŸu Çin Denizi konusunda ihtilaflı.

Kaynak: AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.